Muntliga berättelser

- historier trivs bäst på tungan

Vad är en berättelse egentligen? Ja här kan du läsa några konkreta » exempel. Kanske kan man också säga lite mer abstrakt att berättelser är "modeller av händelser".

Och vad jag framför allt vill säga: berättelser blir starkast när de berättas av levande människor. Självklart kanske man kan tycka. Men vi lever i en tid när både SKRIFTEN och MULTIMEDIA har högre status som förmedlare av historier än en muntlig berättare. Såna som jag!

Berättelser, ljud och tonfall

Men tänk bara vilken oerhörd nyansrikedom som finns i tonfall och betoningar. Prova att lägga betoningen på olika ord i en mening som: "Jag har inte sagt att alla politiker är idioter". Till exempel: "JAG har inte sagt att alla politiker är idioter" Dvs nån annan har kanske sagt det. Eller: "Jag har inte sagt att alla politiker är IDIOTER" Dvs jag kanske sa något annat om dem. Prova själv, det är kul att upptäcka hur meningen beror av betoningen. Och min poäng med detta är att visa att denna nyansrikedom i språket är mycket svårare att utnyttja som SKRIBENT.

Berättelser och multimedia

Jag beundrar IT-världens språkliga uppfinningsrikedom. Att sitta hemma på kammarn, stirra på en bildskärm och klicka med höger pekfinger på en liten plastgrej - det vill säga det du antagligen gör just nu - det kallar man att "surfa"! Som om man vore muskulöst brunbränd och ute i solen på stranden! Nej, är det nåt som behövs vid lägerelden på beachen när solen går ned så är det en god historia!

Och "interaktiva berättelser"! Betyder oftast att man har möjlighet att klicka extra mycket. Är det nåt som är interaktivt så är det att berätta muntligt!

Nu har jag bara ett ord kvar att gräla på. Det är ordet "multimedia". Brukar oftast betyda bilder och halvtaskigt ljud. Det får jag till (knappt) två medier. Borde inte "multi" innebära åtminstone tre? Men är det något som kan mana fram både dofter och känslor så är det goda berättelser, särskilt när de berättas MUNTLIGT! Och hör sen.

Med ett motvilligt tack till all den moderna teknologi som jag trots allt är barnsligt förtjust i. Utan den hade du inte kunnat läsa och lyssna på mina berättelser. För dem gärna vidare. Så kanske du gör lite extra lycka där på stranden vid lägerelden...


Ulf Ärnström

 

 
  E-mail  |   Ulf Ärnström   |   Fortbildning   |   Pedagogforum   |   Inspiration   |   Nyheter & Hem   Site Meter