Site Meter
 


Nutidshistoria

Just nu cirkulerar två texter som drar paralleller mellan kriget i Irak och situationen kring andra världskriget. Administration Split On Europe Invasion beskriver USA:s tvekan inför att gå in i andra världskriget. Den första april spreds den på en us-amerikansk e-postlista för berättare. Den visade sig snabbt vara ett satiriskt påhitt. Det kan man läsa om på www.snopes.com som avslöjar "urban legends" eller "klintbergare" som vi säger i Sverige

Den lurade berättaren anser ändå att parallellerna är korrekta. Jag själv menar att skillnaderna är mer intressanta. Vad tycker du?

Och om du har elever eller studenter som klarar att analysera detta, varför inte låta dem jobba med det? De kommer att lära sig engelska och mer om andra världskriget. Särskilt om du också låter dem granska "When Democracy Failed".

Thom Hartmann har skrivit denna text som beskriver Hitlers väg mot misslyckat världsherravälde. Parallelerna är både kusliga och upplysande.

Ifall du skulle använda dig av dessa texter i undervisning, kan du inte dela med dig av dina erfarenheter? Ring eller maila mig!

Berättande och historieundervisning är ett av mina intresseområden. Fast mina egna historielärare hann aldrig fram till andra världskriget ;o) En tanke jag har är att man borde undervisa baklänges. Att utgå från något som finns nu och söka dess historiska rötter och förklaringar. Det är ett naturligt sätt att tänka för en berättare, det är samma mönster som i sägenberättandet. Det skulle man kunna praktisera med hjälp av dessa texter.

Administration Split On Europe Invasion
When Democracy Failed


>>> till förra sidan    >>> till denna sidas början

 
 
  E-mail   |   Ulf Ärnström   |   Föreställningar   | Fortbildning   |   Pedagogforum   |   Inspiration   |   Nyheter & Hem