Berättarkurs för alla som vill berätta sanningar och sagor för vuxna och barn. Lär dig tala mer fängslande!
 


Berättarkurs

HÄR HAR DU några enkla tips för att komma igång. Sedan kan du kontakta mig och gå en riktig berättarkurs eller ordna en studiedag. Läs mer om fortbildning och besök berättarverkstaden för mer inspiration.


En hemlighet & tre tips
- om hur man blir en mer fängslande berättare

Hemligheten är att det går att träna.
Det kanske du visste redan. Men de flesta som tycker att det är svårt att tala offentligt brukar se till att bevisa detta genom att oroa sig istället för att öva sig. Och då går det sällan bra heller, och det var ju det man visste. Så nästa gång man tvingas säga något inför en större grupp människor lägger man ännu mer kraft på att våndas, och ännu mindre energi på verkliga förberedelser. Ta tjuren vid hornen istället. Träna! Pröva dina berättelser på några välvilliga lyssnare. Ställer de inte upp frivilligt får du väl muta dem. När du sedan väl förberedd möter dina åhörare kan du slappna av. Ta det som det kommer och försök inte framträda för att göra intryck med din välpolerade talekonst. Berätta för att du har en intressant historia att förmedla.

1 - Gör en lista...
...på berättelser du kan och en lista på berättelser som du själv fängslas av. Det enda man kan berätta bra är det som eggar ens egen fantasi. Detta råd låter alldeles för enkelt. Men jag försäkrar att det är oerhört effektivt!

2 - Berätta bilderna!
Muntlig berättarkonst är inte litteratur. Lär dig inte alla ord utantill. Försök istället skaffa dig en överblick över händelseförloppet i historien. Träna in berättelsens skelett. Ge det sedan kött och blod med din  fantasi. Ge berättelsen bilder med din egen inbillningskraft. Det kommer båda att göra den mer levande och lättare att minnas. Både för dig och dina lyssnare.

3 - Var dig själv!
Muntligt berättande är inte teater. Använd det sätt att berätta som är naturligt för dig. Om du brukar berätta dina semesterupplevelser på ett mer dramatiskt sätt är det förmodligen så som du bäst berättar en saga. Är du mer stillsam i vardagslag är det antagligen så just du bäst fångar dina lyssnare. Ju yngre lyssnare man har, dess mer naturligt brukar det vara att använda sin kropp när man berättar. Ofta blir dialekten tydligare när man hittar sitt "berättande språk". Då är de inre bilderna och uttrycket i en perfekt samklang, och orden faller på plats av sig själva. Detta är det mest personligt kraftfulla sättet att uttrycka sig som finns.

Lycka till...
...och glöm inte att trivas själv när du berättar nästa gång!


© 2000 - 2002 Ulf Ärnström, Berättarverkstan

>>> till förra sidan    >>> till denna sidas början
 
 
  E-mail  |   Ulf Ärnström   |   Föreställningar   |   Fortbildning   |   Pedagogforum   |   Inspiration   |   Nyheter & Hem   Site Meter