Ratatosk - nordisk nettverk for muntlig fortelling      
 
   Klicka på "Uppdatera" eller tryck F5
så kanske Ratatosk byter skepnad.

Sidan uppdaterad 2003-04-27


Vem är Ratatosk?
Det sägs att ekorren Ratatosk bär "bud" eller "skällsord" mellan örnen i Yggdrasils (världsträdet) topp och draken Nidhögg vid dess rötter. En budbärare mellan högt och lågt. Det borde göra honom/henne till en trickster, släkt med Loke i samma mytologiska krets, Hermes i grekisk mytologi, den västafrikanske spindeln Anansi och den kinesiske Kung Markatta.

Källmaterialet verkar tunt. Ratatosk nämns kort i Snorres Edda och i vers 32 i Grimnesmål. Är det någon som vet något mer? Annars tycks fältet vara fritt för egna kreativa tolkningar.

Som t.ex. i en bok i Sirius-serien på
Det Norske Samlaget:
Per Olav Kaldestad: Ratatosk

Själv föreställer jag mig Ratatosk som en skepnadsskiftare, en otålig, nyfiken och lite glömsk ekorre.
 

Nordisk e-postlista för
berättare, lyssnare, pedagoger och alla som intresserar sig för muntligt berättande. Syftet är att:

  • Utbyta tankar, erfarenheter och berättelser
  • Bygga upp informella nätverk och kontakter i Norden
  • Utveckla både den muntliga berättarkonsten och fortellermiljöerna
Över hundra deltagare från hela Norden är just nu med på listan. Några av dem kan du finna på deltagarlistan och några har också skrivit presentationer.

Har du fått en inbjudan?
Om du inte fått ett e-mail med en inbjudan att delta i e-postutbytet så klicka här! innan du fortsätter att läsa. Och känn dig inbjuden!

Alla Berättares Dag
På vårdagjämningen varje år arrangeras en berättardag över hela Norden. Det pågår just nu diskussioner om att den ska ingå i en "International Storytelling Day" nästa år, lördagen den 20:e mars 2004. Läs programmet för 2003 och om bakgrunden. I år berättade många av oss historien om Balders död. 2002 var temat Soppa på en spik

Du kan också delta, som lyssnare, berättare och arrangör!

Tekniska råd


Anmälan?
För att anmäla dig, skicka ett tomt mail till:
ratatosk-subscribe@pytte.net
Du behöver inte skriva något i brevet. Ingen människa kommer att läsa det. Det enda viktiga är att det skickas till adressen ovan. Listservern kommer att förstå vem avsändaren är. Fungerar allt som det ska, får du snart ett mail som du skall du svara på för att bekräfta anmälan.

Får du problem så maila till Beate Eiklid på beate@pytte.net

För en lista på kommandon, skicka ett tomt mail till:
ratatosk-help@pytte.net

Vill du avanmäla dig är det bara att skicka ett tomt mail till:
ratatosk-unsubscribe@pytte.net

Hur skickar man meddelanden?
Alla meddelanden som adresseras till ratatosk@pytte.net vidarebefordras automatiskt till alla på listan (om du själv är med). Det är lätt att se om du gjorde rätt. I så fall får du nämligen en kopia på ditt brev från servern inom några sekunder. Kontrollera annars att adressen till listan verkligen finns med bland mottagarna.

Observera!
När du svarar på ett brev från Ratatosk måste du KLICKA PÅ "SVARA ALLA" eller "REPLY TO ALL" om du vill att ditt svar ska nå alla på listan. Klickar du på "Svara" eller "Reply" går svaret enbart till brevets avsändare.

Netiquette
Läs mer här om hur man skriver på nätet och vad man gör om man får oönskade mail. Är du en erfaren skribent på andra e-postlistor? Om inte skall du absolut läsa detta.

Ämne
För att Ratatosks arkiv ska bli mer användbart, är det viktigt att man anstränger sig att skriva ämne (subject) på ett beskrivande men ändå relativt kortfattat sätt. Och att man använder samma ämne när man svarar på inlägg. Annars tappar läsarna tråden. Detta underlättar också för läsarna att välja vad de ska fördjupa sig i.

Ett sista råd
Vet du hur man skapar egna mappar i ditt e-postprogram? Och hur man kan få t.ex. all post från Ratatosk att lägga sig där automatiskt? Det kan vara bra att kunna, om det skulle komma mycket mail och/eller om du vill skapa ditt eget lilla arkiv. Fråga någon om du inte klarar det själv.


Frågor & synpunkter?

Maila till Ulf Ärnström för frågor och synpunkter på denna webbsajt, eller Beate Eiklid för tekniska frågor om listan.


   
 
Deltagarlista | Presentationer | Inbjudan | Netiquette | Webmaster